Iecirkņu darba laiks pašvaldību vēlēšanu dienā, 3.jūnijā, bija no plkst. 7.00 līdz 22.00. 

Trīs dienas pirms vēlēšanām dažas stundas dienā varēja noba

lsot iepriekš:

  • 31. maijā: no plkst. 17.00 līdz 20.00,
  • 1. jūnijā: no plkst. 9.00 līdz 12.00,
  • 2. jūnijā: no plkst. 10.00 līdz 16.00.

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēja nokļūt iecirknī, no 29.maija varēja pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Šo iespēju varēja izmantot, ja vēlētājs vēlēšanu dienā atradās sava iecirkņa teritorijā.

Nobalsot, uzturoties ārvalstīs, pašvaldību vēlēšanās nav iespējams.

Balsošanas kārtība vēlēšanu iecirknī

  1. Balsot jādodas uz iecirkni, kura sarakstā vēlētājs iekļauts.
  2. Balsošanas dokuments ir derīga pilsoņa pase vai personas apliecība (eID).
  3. Vēlēšanu iecirknī jādodas pie reģistrācijas galda, uz kura ir norāde ar jūsu kārtas numuru vēlētāju sarakstā. Ja kārtas numurs nav zināms, to var noskaidrot pie vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieka vai alfabētiskajā sarakstā.
  4. Uzrādiet pasi vai personas apliecību un parakstieties vēlētāju sarakstā.
  5. Saņemiet vēlēšanu aploksni un vēlēšanu zīmju komplektu.
  6. Saņemot balsošanas materiālus, jāpārliecinās, vai  uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā iecirkņa zīmogs un vai jums ir izsniegtas visas pašvaldībā pieteikto kandidātu sarakstu zīmes.
  7. Balsot dodieties uz vēlēšanu kabīni vai nodalījumu.
  8. Lai nobalsotu, no visām zīmēm jāizvēlas viena – ar to kandidātu sarakstu, par kuru vēlaties balsot.
  9. Vēlēšanu zīmē var izdarīt šādas atzīmes:
    • ar “+” atzīmēt tos kandidātus, kuru ievēlēšanu īpaši atbalstāt,
    • izsvītrot to kandidātu vārdus un uzvārdus, kuru ievēlēšanu neatbalstāt.
  10. Vēlēšanu zīmi var atstāt arī negrozītu, neizdarot tajā nekādas atzīmes.
  11. Vēlēšanu zīme jāievieto aploksnē, aploksne jāizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.
  12. Neizmantotās vēlēšanu zīmes ieteicams izmest vēlēšanu iecirknī vai pie izejas paņemt tā saraksta zīmi, par kuru balsojāt, lai izejot no iecirkņa, jums rokās būtu pilns zīmju koplekts un neviens nevarētu uzzināt, kā esat balsojis.

Ja gadās sabojāt vēlēšanu zīmi

Ja vēlēšanu zīme sabojāta, bet nav ievietota aploksnē un aploksne nav aizlīmēta, vēlētājs drīkst lūgt izsniegt jaunu vēlēšanu zīmju komplektu.

Ja gadās sabojāt vēlēšanu aploksni

Ja vēlēšanu aploksne ir sabojāta, pirms tā ir aizlīmēta, vēlētājam ir tiesības saņemt jaunu vēlēšanu aploksni. Sabojātā vēlēšanu aploksne jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklim un par jaunas vēlēšanu aploksnes saņemšanu atkārtoti jāparakstās balsotāju sarakstā.

Ja vēlētājs fizisku trūkumu dēļ nespēj parakstīties balsotāju sarakstā vai izdarīt atzīmes vēlēšanu zīmē

Šajā gadījumā vēlētāja klātbūtnē pēc viņa norādījumiem atzīmes vēlēšanu zīmē izdara vai balsotāju sarakstā parakstās vēlētāja ģimenes loceklis vai kāda cita persona, kurai vēlētājs uzticas. Par to balsotāju sarakstā izdara atzīmi. Vēlētāja uzticības persona nedrīkst būt attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklis.

Vēlēšanu zīmes pie iecirkņa izejas

Pie izejas no vēlēšanu iecirkņa ir pieejamas visu kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes. Šīs zīmes paredzētas, lai vēlētājs nepieciešamības gadījumā varētu paņemt tā saraksta zīmi, par kuru balsoja, un izveidot pilnu vēlēšanu zīmju komplektu. Šādi tiek aizsargātas vēlētāja tiesības balsot aizklāti, un neviens nevar uzzināt, kā vēlētājs balsojis, ja viņš nevēlas to atklāt.

Kur ziņot par vēlēšanu pārkāpumiem?

Ja kāds prettiesiskā veidā vēlas ietekmēt Jūsu balsojumu, zvaniet Valsts policijai pa tālruni 110 vai nododiet Jūsu rīcībā esošo informāciju Drošības policijai pa tālruni +371 67208964 vai e-pastu dpdd@dp.gov.lv.

Krimināllikumā paredzētais sods par apzinātu kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā, ir brīvības atņemšana līdz trim gadiem, piespiedu darbs vai naudassods līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Par pamanītajiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, tai skaitā, iespējamo slēpto aģitāciju, jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, sūtot e-pastu knab@knab.gov.lv vai zvanot uz tālruni 80002070.

Par aģitācijas pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos vai 50 m no iecirkņa ieejas jāinformē attiecīgās vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs vai jāzvana uz Centrālās vēlēšanu komisijas uzziņu tālruni +371 67049999.

Informatīvie klipi