Pašvaldību vēlēšanas

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šonedēļ iepazīstināja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas (VPPK) deputātus ar ieceri 2021. gada republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanās ieviest tiešsaistes vēlētāju reģistru vēlēšanu iecirkņos, kas ļautu vēlētājiem balsot jebkurā savas pašvaldības iecirknī. Pašreizējā pašvaldību vēlēšanu kārtība paredz, ka vēlētājam jābalso tikai tajā iecirknī, kura sarakstā vēlētājs iekļauts.

Tomēr, ņemot vērā valsts budžeta ierobežotās iespējas un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) plānus izstrādāt jaunu Fizisko personu datu reģistru, CVK priekšlikums izstrādāt papildu funkcionalitāti PMLP pārziņā esošajā vēlētāju reģistrā, ieviešot elektronisku tiešsaistes vēlētāju reģistru, neguva  VPPK deputātu atbalstu.

Līdz ar to gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās vēlētājiem joprojām būs jābalso savā vēlēšanu iecirknī. Vienlaikus  tiks nodrošināta iespēja noteiktu laiku pirms vēlēšanu dienas sākotnēji piešķirto iecirkni mainīt uz jebkuru citu vēlēšanu iecirkni pašvaldībā, kur atrodas vēlētāja reģistrētā dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanām vai uz pašvaldību, kur vēlētājam pieder nekustamais īpašums.

Vienlaikus VPPK vienojās, ka tiešsaistes vēlētāju reģistrs vēlēšanu iecirkņos būtu ieviešams 2022. gada Saeimas vēlēšanās, lai nodrošinātu iespēju piedalīties vēlēšanās arī vēlētājiem, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība, bet nav pases. Kā zināms, pašreiz spēkā esošā Saeimas vēlēšanu kārtība paredz, ka vēlētāji Saeimas vēlēšanās var balsot jebkurā iecirknī, bet vēlētāja pasē izdarāma atzīme – spiedogs – par dalību vēlēšanās. Savukārt vēlētājiem, kuru rīcībā bija tikai personas apliecība, lai piedalītos Saeimas vēlēšanās iepriekš bija jāizņem vēlētāja apliecība.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar CVK un citām vēlēšanu nodrošināšanā iesaistītām iestādēm patlaban izstrādā konceptuālo ziņojumu „Par eID karti kā derīgu personu apliecinošu dokumentu Saeimas vēlēšanās”, lai piedāvātu risinājumu, kā persona var piedalīties Saeimas vēlēšanās, izmantojot eID karti vēlēšanu tiesību īstenošanai. Risinājums paredz, ka eID karšu izmantošana Saeimas vēlēšanās tiek īstenota, ieviešot elektronisku tiešsaistes Vēlētāju reģistru un to, ka pārbaudes procedūrā vēlēšanu iecirknī atzīme par personas dalību vēlēšanās tiek izdarīta nevis personas pasē, bet tiešsaistes režīmā Vēlētāju reģistrā. Risinājuma ieviešanai nepieciešams grozīt Vēlētāju reģistra likumu, paredzot vēlēšanu iecirkņos nodrošināt atbilstošu tehnisko aprīkojumu, kā arī tiešsaistes pieejamību Vēlētāju reģistram.

Ieviešot elektronisku tiešsaistes reģistru būs nepieciešams nodrošināt vienotu, drošu un atbilstošu tehnisko aprīkojumu vēlēšanu procesa nodrošināšanai, kā arī veikt apmācības vēlēšanu iecirkņu komisiju darbiniekiem. Patlaban tiek apspriesta iespēja iegādāties un izmantot darorus ar skenēšanas ierīcēm vai viedtālruņus ar aplikāciju datu nolasīšanai, kurus īrētu no mobilo sakaru operatora. Atbilstoši VARAM provizioriskajiem aprēķiniem datoru iegāde varētu izmaksāt 4,8 miljoni eiro, bet viedierīču noma – 1,9 miljoni eiro.

Šos jautājumus Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā pārrunāja 2019.gada 25.septembra sēdē.

CVK Informācijas nodaļa
tālr. +371 67814900